Sous Vide kopen? Sous Vide direct online kopen | V-Nix.nl

Sous Vide betekent "onder vacuum" in het Frans. Er wordt gerefereerd naar een kookproces waarin het eten wordt gevacumeerd en in een waterbad gelegd waarvan de temperatuur constant wordt gehouden.

Lees meer...
7 artikelen  

De term Sous Vide is niet geheel correct, want er is geen vacuum nodig. Sous Vide koken gaat eigenlijk om het eten op een precieze temperatuur krijgen. Daarom refereren wij liever naar "Precision cooking".

Al jaren gebruiken Topkoks over de gehele wereld Sous Vide om ieder ingrediënt op de meest precieze manier te garen. Hierdoor is er meer consistentie in de kwaliteit van hun eten en blijven alle voedingstoffen bewaard. De apparaten die tot hun beschikking stonden was tot voor kort omgebouwde laboratorium apparaten. Door technische vooruitgang kunnen ook thuiskoks nu deze technieken gebruiken. De Sous Vide apparaten van Anova zijn daar perfect voorbeeld van.

Om Sous Vide te koken, dompel je de vacuum verpakte ingrediënten onder in een pan met water, waar een Sous Vide apparaat in hangt - bijvoorbeeld Anova Culinary Sous Vide. Nadat de temperatuur en tijd is ingesteld kan het apparaat aan worden gezet.

Voordelen van Sous Vide

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je het eten iedere keer perfect kan garen. Geen overgare vis, gevogelte of rubberige steaks.

Daarnaast is het garen van eten in een zuurstofarme omgeving een grote pluspunt van Sous Vide. Hierdoor is het eten smaakvoller, langer houdbaar en blijven de voedingswaarden bewaard.

Of er nog meer voordelen zijn? Rose kip of varken is naast dat het super mals is ook nog veilig om te eten. De lange gaartijd pasteuriseert het eten en is hierdoor volledig veilig voor mensen om te eten.

Naast alle voordelen van het eten ervan, is er ook een hele hoop gemakt dat Sous Vide met zich meebrengt. Zet de temperatuur en tijd. Dat is het. Laat het zware werk over aan de Sous Vide apparaat.

Waar komt Sous Vide vandaan?

De mythen vertellen ons dat Georges Praulus & Bruno Goussault in de jaren 70 is ontwikkeld. Georges wou een betere manier om foie gras te bereiden. Samen met Pierre Troisgros bedacht hij om de foie gras te omwikkelen met plastic folie voordat deze een heet waterbad kreeg. Deze techniek was zo succesvol dat hij hierop is gaan voortborduren. Later heeft hij een Sous Vide school opgezet genaamd Culinary Innovation.

Ook Goussault begon rond die tijd te experimenteren. Hij begon op industriële schaal vacuum verpakt rundvlees te garen op lage temperaturen. De houdbaarheid bleek te verbeteren. Zijn fascinatie voor deze bereidingswijze zorgde ervoor dat hij dit voorzette en begon trainingen te geven over de hele wereld. Restaurants als Thomas Keller’s French Laundry en Per Se waren een van de top restaurants die zijn trainingen volgden.

Vanaf 2000 is Sous Vide koken niet meer weg te denken uit restaurants. Vanaf 2009 begon de sous vide revolutie ook richting particuliere keukens te gaan. Anova is een van de grondleggers die dit mogelijk heeft gemaakt.